Hirurgija nerva (živaca)

Nervi deluju kao „električni kablovi“ ili „žice“ tela koji nose informacije (impulse) u, ali i iz mozga. Motorni nervi prenose poruke od mozga do mišića i pokreću telo. Senzorni nervi prenose poruke u mozak iz različitih delova tela i prenose impulse povezane sa bolom, temperaturom i pritiskom. Nervi u telu mogu biti samo motorni ili senzorni, ili su najčešće napravljeni od obe vrste „kablova“.

 

Jedan nerv sadrži milione pojedinačnih vlakana (fascikula), koja su grupisana u snopove i umotana u fini omotač koji se naziva epineurijum. Anatomija nerva je neverovatno delikatna, zahteva mikrohirurške veštine i finoću tokom operacije uz obaveznu upotrebu hirurškog uveličanja – lupa ili mikroskopa.

Nervne patologije se veoma razlikuju, ali u praksi najčešće hirurške abnormalnosti koje pogađaju nerve podlaktice i šake su:

 

  • povrede (drobljenje, istezanje i posekotine (razderotine))
  • nervni defekti koji zahtevaju kalemljenje nerva
  • bolni ožiljci na nervima zvani neuromi
  • ožiljci oko nerva koji zahtevaju oslobađanje adhezija (postupak koji se naziva neuroliza)
  • nervni tumori koji zahtevaju resekcije

Nervi su krhki i mogu se oštetiti pritiskom, istezanjem ili sečenjem. Stalno izlaganje ruke raznim svakodnevnim aktivnostima i relativni površni položaj nerava u slojevima tkiva čine ih posebno ranjivima. Povreda nerva može zaustaviti prenos signala u i iz mozga, sprečavajući mišiće da rade, uzrokujući gubitak osećaja u predelu koji taj nerv dovodi i dovodi do frustrirajućih smetnji. Pritisak ili istezanje može prouzrokovati pucanje nervnih vlakana i zaustavljanje prenosa impulsa, bez narušavanja okolnog nervnog omotača. Kada se nerv preseče, i nerv i epineurijum su poremećeni.

Popravke nerva

Da biste popravili presečeni nerv, omotač oko oba kraja nerva treba da se ušije. Cilj je popraviti spoljni poklopac tako da nervna vlakna mogu rasti niz prazne cevi i ponovo se povezati. S obzirom na to da u nervu postoje milioni vlakana, ne mogu se ponovo uspostaviti sve prvobitne veze, ali ako je većina kablova dobro postavljena, hemijski signali zarastanja verovatno će dovesti i do spontanih ponovnih veza. Nepotrebno je reći da će pre oporavka živca nakon povrede (u prvih 5-7 dana) biti bolji oporavak i obrnuto. Potencijal za zarastanje opada kako vreme prolazi i nekoliko meseci nakon povrede, pokušaji popravljanja treba prosuđivati vrlo pažljivo.

 

Nerv u prstu je na primer debeo samo 2 mm, tako da šavovi moraju biti vrlo fini i tanki. Budući da su popravke tako delikatne, možda će biti potrebno nositi steznik tokom prve 2-3 nedelje kako bi je zaštitili od istezanja. Ako postoji jaz između krajeva nerva, možda će biti potrebno uzeti deo nerva iz drugog dela tela (nervni graft) kako bi se ‘premostio’ nedostatak. To može prouzrokovati trajni gubitak osećaja u predelu gde je uzet nervni graft – logika iza takvog „pozajmljivanja“ je da se manje važan nerv koristi za ponovnu inervaciju važnog mišića šake ili kože. Manje praznine se ponekad mogu premostiti pomoću „vodova“ napravljenih od vena ili specijalnih sintetičkih materijala.

 

Otprilike 2-3 nedelje nakon hirurškog fiksiranja nervnog pokrivača, nervna vlakna počinju da rastu. Nervna vlakna obično rastu niz prazne nervne cevi do 0,5-1 mm dnevno. To je razlog zašto nakon povrede nerva u ruci može proći i do 12-14 meseci pre nego što se osećaj vrati na vrh prstiju. Osećaj igala na vrhovima prstiju uobičajen je tokom procesa oporavka

Priprema za lečenje

Pre operacije uvek pomaže planiranje i prilagođavanje radnih i životnih aktivnosti u skladu sa njom. Zbog toga, pre operativnog zahvata, uzmite u obzir sledeće:

 

  • Antikoagulacione lekove (Aspirin, Varfarin, Klopidrogel) idealno treba prestati sa uzimanjem nekoliko dana pre operacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja, ali je mudro prethodno savetovati lekara koji ih je propisao. Toplo bih vam savetovao da prestanete da pušite pre operacije, jer to može loše uticati na ishod operacije i povećati stopu komplikacija.
  • Molimo vas da obavezno ugovorite prevoz iz bolnice, jer posle operacije nećete moći da vozite.
  • Planirajte slobodno vreme od škole / posla / sporta.
  • Sačekajte najmanje nekoliko nedelja nakon operacije pre nego što razmislite o putovanju.

Oporavak

Kako je oporavak nerva spor, važno je ostati strpljiv, optimističan i u skladu sa fizioterapijom. Ako se zglobovi ukoče, neće raditi ni nakon što mišići ponovo počnu da rade. Kada je senzorni nerv povređen, pacijent mora biti posebno oprezan da ne opeče ili poreže prste jer u pogođenom području nema osećaja. Nakon oporavka nerva, mozak postaje „lenj“, a možda će biti potrebna i procedura koja se naziva senzorno prevaspitavanje kako bi se poboljšao osećaj ruke ili prsta.

 

Faktori koji utiču na rezultate nakon popravke nerva uključuju starost, mesto povrede, vrstu rane i tip presečenog živca