Artroza palca - rizartroza

Osteoartritis bazalnog zgloba palca je vrlo često stanje. To nije iznenađujuće s obzirom na to koliko se palčevi koriste i koliko je neophodna njihova pokretljivost u našem svakodnevnom funkcionisanju. Tokom godina, danak habanja mogao bi na kraju postati očigledan.

 

Prvi CMC zglob (skraćenica je karpo-metakarpalni zglob) je mesto gde se palčana kost (prva metakarpalna) veže za jednu od kostiju ručja (trapezijum). Ova artikulacija je takođe poznata i kao bazalni zglob palca. Nekoliko snažnih, debelih ligamenata oko njega je presudno, jer drže zajedno vrlo pokretni CMC zglob, a omogućavaju mu veliki opseg pokreta. 

 

Iako su rendgenski snimci važni, radiografsko određivanje bolesti nije neophodno u korelaciji sa težinom simptoma i obično samo pomaže kliničkim odlukama. Neki pacijenti sa velikim bolovima u zglobovima imaju bolest zglobova samo stadijuma I na rendgenskim filmovima. S druge strane, drugi sa blagim kliničkim simptomima mogu imati vrlo napredne degenerativne promene u zglobu. Razlozi za takve paradoksalne prezentacije nisu jasni, ali moguće je da je iritacija mekih tkiva oko zgloba izraženija i bolnija u ranim, a nego u poodmakloj fazi bolesti. Najvažniji aspekt kliničkog pregleda je postavljanje precizne dijagnoze i isključivanje drugih abnormalnosti u zglobu i podlaktici koje ponekad mogu oponašati simptome artritisa palca. U tom slučaju će biti potrebni i MRI i CT skeniranje.

Neoperativni tretman

 • Analgetici
 • Toplotna terapija (zagrejani gel jastučići, topla kupka / tuš kabina)
 • Odmor, odmaranje noćne udlage, izbegavanje provokativnih aktivnosti
 • Injekcije steroida u zglob

Priprema za lečenje

Pre operacije uvek pomaže planiranje i prilagođavanje radnih i životnih aktivnosti u skladu sa njom. Zbog toga, pre operativnog zahvata, uzmite u obzir sledeće probleme:

 

  • Antikoagulacione lekove (Aspirin, Varfarin, Klopidrogel) idealno treba prestati sa uzimanjem nekoliko dana pre operacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja, ali je mudro prethodno savetovati lekara koji ih je propisao. Toplo bih vam savetovao da prestanete da pušite pre operacije, jer to može loše uticati na ishod operacije i povećati stopu komplikacija.
  • Molimo vas da obavezno ugovorite prevoz iz bolnice, jer posle operacije nećete moći da vozite.
  • Planirajte slobodno vreme od škole / posla / sporta.
  • Sačekajte najmanje nekoliko nedelja nakon operacije pre nego što razmislite o putovanju.

Operativni zahvat

Operacija je jedino definitivno rešenje za umereni do teški artritis palca. Ukratko, bolest između dve kosti nekako treba ukloniti i sprečiti direktno trenje između njih. Postoji nekoliko operacija kojima se to može postići: artroskopsko ispiranje i čišćenje (uklanjanje kostiju) zgloba, poravnanje kostiju, uklanjanje trapezija (trapeziektomija), fuzija zgloba, delimična i / ili totalna zamena zgloba, umetanje proteze itd. Koji će se tačno koristiti zavisi od kliničkih indikacija, stepena bolesti, individualnih okolnosti pacijenta, preferencija hirurga i tako dalje.

Oporavak

Trebali biste biti u stanju da se vratite kući ubrzo nakon operacije, idealno istog dana. Nakon operacije na ruci normalno je osećati utrnulost prstiju i šake, to će se prestati za nekoliko sati (4-8).

Vaša ruka će u početku biti stavljena u glomazan zavoj koji može da uključuje gips za zaštitu operisanog mesta. 

Neizbežno će biti oteklina i modrica oko operisanog područja. Jednostavna analgezija obično kontroliše bol postoperativno i treba je započeti sa otpuštanjem pacijenta. Držanje ruke visoko je važno za sprečavanje otoka i ukočenosti, posebno u prvih 5 dana. Pacijentima se savetuje da nežno savijaju i ispravljaju prste od prvog dana. Šavovi se uklanjaju nakon dve nedelje a K igla nakon 6 nedelja.

 

Povratak na posao zavisi od vašeg zanimanja, tačnih radnih dužnosti, dominantne šake itd. Međutim, verovatno je da će to biti pre 6-8 nedelja nakon operacije za kancelarijske zadatke i 8-12 nedelja za teške poslove.

Oporavak od vašeg rada je očekivano spor. Pacijenti obično primećuju da je artritični bol prošao u roku od 8 nedelja od operacije, ali rezultati se nastavljaju poboljšavati tokom sledećih 6 – 9 meseci kako jača palac. Često može proći i do 6 meseci da bol potpuno nestane i da se vratite neograničenim aktivnostima.

 

 

Na šta treba paziti nakon operacije i kontaktirati nas ranije nego što je planirano:

 • Nesrazmerni otok i bol u ruci
 • Znaci infekcije u blizini operisanog područja, tj. šaka / zglob su veoma vrući, izraženo crvenilo, bol, otok, sakupljanje gnoja
 • Povećana temperatura kože u predelu ožiljka
 • neugodan miris rane

Rizici i neželjeni efekti operacije

Komplikacije su retke, ali kao i kod bilo kog hirurškog postupka, postoje dobro prepoznati opšti rizici i specifični rizici operacije palca kojih pacijenti treba da budu svesni:

 

Opšte komplikacije:

 • Neželjena reakcija na opšti anestetik
 • Infekcija kože / rane
 • Ukočenost
 • Hipertrofičan (kvrgav i svrabni) ožiljak
 • Refleksna simpatička distrofija – RSD (loša reakcija na operaciju bolnih i ukočenih ruku – to se može desiti kod bilo koje operacije na ruci, od manjeg postupka do složene rekonstrukcije)

Specifične komplikacije:

 • Slabost palca
 • Iščašenje implantata (ako se koristi implantat)
 • Ozljeda nerva koja rezultira: utrnulošću ili neuromom (bolna nervna kvrga izuzetno osetljiva na dodir)
 • Infekcija zglobova